Informatie T:06-45417249 | E:info@chon-gyung.nlHAPKIDO

Hapkido is een vrij jonge Koreaanse zelfverdedigingskunst die ontstaan is uit een mix van diverse traditionele Koreaanse krijgskunsten, maar ook met stevige wortels in het Japanse Daito Ryu Aiki Jujutsu. De betekenis van het woord Hapkido laat zich het beste op de volgende manier uitleggen.

Hapkidotechnieken kenmerken zich door hun vaak cirkelvormige bewegingen. De technieken die de Hapkidobeoefenaar leert zijn onder te verdelen in de volgende categorieën:

 1. Dan Jon Ho Hup
  Abdominaal ademhalen waarbij men de innerlijke kracht en levensenergie verhoogt.

 2. Nak Bup
  Val(breek)oefeningen.

 3. Bal chagi
  Traptechnieken.

 4. Kwon Beop
  Slag- en stoottechnieken.

 5. Kyok Ki Do Beop
  Alle Hapkidotechnieken worden toegepast in het vrije gevecht.

 6. Ho Shin Do Beop
  Bevrijdingen (Paegi), slag-en stoottechnieken (Chigi Bup), en klemmen (Kokki) toepassen op een tegenstander die je vastgrijpt bij de polsen en kledij.

 7. Byung Sul Do Beop
  Wapentraining.

 8. Ki Hap Do Beop
  Bij Ki Hap Do Beop demonstreert men de innerlijke kracht, maar ook de enorme krachten die kunnen vrijkomen als een techniek perfect wordt uitgevoerd. Meestal worden er stenen, dakpannen, en houten planken gebruikt.

 9. Hwal Beop
  Hwal Beop is drukpuntmassage en het corrigeren van het beendergestel bij kwetsuren opgelopen tijdens de training.


HANKIDO

Grootmeester (Kook Sa Nim) Myong Jae Nam is de grondlegger van het Hankido. Zijn hele leven heeft hij toegewijd aan het bestuderen van Hapkido en andere Koreaanse krijgskunsten. In de jaren zestig ontwikkelde hij het Hankido. Tijdens de eerste editie van de International Hapkido Games te Seoul stelde hij Hankido voor aan het grote publiek. Sindsdien kent deze gevechtskunst een grote populariteit en wordt wereldwijd beoefend.


Sa Dae Won Ri
Dit zijn de vier basisprincipes van het Hankido die belangrijk zijn om onze aanvaller onder controle te krijgen. Met deze technieken gebruiken we de energie en kracht van de tegenstander. De Hankidobeoefenaar biedt geen weerstand, brengt de aanvaller vervolgens in een cirkelvormige beweging waardoor hij of zij balans en kracht verliest.

De vier technieken van Sa Dae Won Ri zijn: Han Kum Beop, Chun Hwan Beop, Yong Yu Beop en Shim Hwa Beop.

Hwan Sang Do Beop
Dit zijn visualisatietechnieken, soms ook de technieken van Hemel en Aarde genoemd. Hwan Sang Do Beop is onderverdeeld in Ji Gi (aarde) Beop en Chun Gi (hemel) Beop. Hwan Sang Do Beop heeft voor een groot gedeelte dezelfde functie als Dan Jon Ho Hup (zie Hapkido). Tijdens het uitvoeren van zowel Jigi als Chungi Beop wordt er in de buik geademd waardoor we onze “Ki” (innerlijke kracht) vergroten. Ji Gi Beop zijn de visualisatieoefeningen voor de persoon die de technieken ondergaat, de aanvaller dus. Chun Gi Beop wordt uitgevoerd door diegene die zich verdedigt. Van Jigi Beop en Chun Gi Beop bestaan elk twaalf technieken. 24 dus in totaal. Vanuit deze oefeningen kunnen we de link leggen naar twaalf zelfverdedingtechnieken (Ho Shin Do Beop)..

Ho Shin Do Beop
Als we de twaalf technieken uit Hwan Sang Do Beop toepassen op een tegenstander krijgen we realistische zelfverdediging. Het systeem zoals toegepast in Hapkido. Eerst leert men zelfverdediging wanneer men wordt vastgegrepen aan de polsen en kledij. Daarna verdedigt men zich tegen stoten, trappen, mes, korte stok, lange stok, enz….. Men combineert steeds Sa Dae Won Ri met één van de twaalf basistechnieken. Deze twaalf technieken kunnen onderling ook nog gecombineerd worden waardoor het Hankidosysteem oneindig is als het wordt toegepast in alle mogelijke varianten en situaties.


HANKUMDO

De term Hankumdo kan worden opgedeeld in drie afzonderlijke termen.

Vrij vertaald dus de manier voor Koreanen om hun te leren het zwaard te hanteren. Natuurlijk is Hankumdo niet alleen bedoeld voor Koreanen, het wordt wereldwijd beoefend..


Technieken
Leerlingen die net met Hankumdo beginnen, krijgen niet meteen een zwaard in handen. De eerste maanden wordt getraind met Maen Soon (맨손), wat 'lege hand' betekent. De handen worden dus wel in een positie gehouden alsof men een zwaard hanteert, maar pas nadat men het examen voor de negende gup heeft afgelegd, krijgt de leerling ook daadwerkelijk een zwaard in handen. Tot en met de eerste dan oefenen Hankumdo leerlingen met een zogenaamde Mok Geom (목검). Dit is een zwaard gemaakt van hout. Vanaf eerste dan mag de volwassen leerling gebruik maken van een zogenaamd Jin Geom (진검), een echt zwaard.

Hankumdo
De 24 basistechnieken van Hankumdo worden gevormd door de 24 karakters van het Koreaanse alfabet. Dit alfabet kent 14 medeklinkers (자음) en 10 klinkers (모음). Om deze letters met het zwaard te kunnen schrijven, hoeft men slecht een viertal technieken te kennen.

HAPKIDO - de vechtsport uit korea »

Hapkido volwassenen drunen sportschool chon gyung drunen

Hapkido, complete zelfverdediging

Hapkido is een complete vorm van zelfverdediging voor dames, heren en kinderen vanaf 5 jaar. Je leert onder andere stoten, trappen, klem-, grond-, controle- en valbreektechnieken. Je leert ook omgaan met diverse wapens (stok, zwaard, nunchaku, etc). Meld je hier aan voor een proefles.

dames kickboksen »

dames kickboksen drunen bij sportschool chon gyung

Kickboksen voor dames

Wij hebben ook groepslessen kickboksen met alleen dames. Je traint op een sportieve en verantwoorde manier met elkaar. De training is uiteraard fysiek en conditioneel uitdagend. Je zult merken dat je zelfverzekerder en weerbaarder wordt. Meld je hier aan voor een proefles kickboksen.


Kickboksen en Muay Thai»

kickboksen drunen bij sportschool chon gyung

Word fysiek en mentaal sterker

Zoek jij een manier om fitter te worden en meer zelfvertrouwen te krijgen? Naast de fysieke voordelen van een betere conditie en meer uithoudingsvermogen, werk je tegelijkertijd aan je zelfvertrouwen. Meld je hier aan voor een proefles en meer informatie.

CARDIO KICKBOKSEN dames»

cardio kickboksen drunen bij sportschool chon gyung

Lichamelijke conditie en toning verbeteren

In tegenstelling tot andere vormen van kickboksen, gaat het bij cardio kickboksen niet om fysiek contact tussen concurrenten. Het is een cardio training die beoefend wordt vanwege de vele voordelen voor het lichaam. Meld je hier aan voor een proefles.

Hapkido kids vanaf 5 jaar»

hapkido kids drunen zelfverdediging bij sportschool chon gyung

Zelfverdediging voor kinderen

De kinderen leren spelenderwijs zelfverdedigingstechnieken, waaronder verschillende stoten, trappen, worpen en nog veel meer. Zelfvertrouwen en respect voor elkaar staat bovenaan. Meld je hier aan voor een proefles en meer informatie.

Kickboksen kids vanaf 5 jaar »

Kickboksen is fun!

Kickboksen is niet alleen stoten en trappen. Het is veel meer dan dat. Het is leren omgaan met je energie en kracht. Aanpassen aan je trainingspartner zodat we allemaal lekker en vooral leuk kunnen blijven sporten. Respect voor elkaar! Meld je hier aan voor een proefles.

Taekwondo - de omlypische sport »

taekwondo drunen bij sportschool chon gyung

Flitsende traptechnieken

Taekwondo staat bekend om haar vele verschillende dynamische traptechnieken. Daarnaast is het sparren en het lopen van vormen ook een belangrijk onderdeel van deze olympische sport. Meld je hier aan voor een proefles en meer informatie.

personal training »

Personal training

Heb je overdag geen tijd? Of heb je liever persoonlijke aandacht? Dan kun je ook gebruik maken van een personal trainer. Er kan gewerkt worden aan zelfverdediging, maar ook bijvoorbeeld cardiotraining met als doel vetverbranding. Meld je hier aan voor een proefles.

Yoga - ontspanning door inspanning »

yoga drunen

Yoga

Yoga is een manier om aandacht te hebben voor jezelf en voor hetgeen zich in je lichaam afspeelt. Ontsnappen aan de hectiek van het dagelijks leven. De yoga-les is een investering in gezonde zelfzorg. Meld je hier aan voor een proefles en meer informatie.

Strength & Conditioning »

Gewoon lekker ertegenaan gaan!

Wij nemen niet de makkelijke weg, gewoon hard werken en trainen. Geen saaie fitnessmachines, maar elke keer weer een andere functionele training waarbij we gebruik maken van bijv. kettlebels, touwen, barbells en lichaamsgewicht. Meld je hier aan voor een proefles.

Sporten met een beperking »

Sporten met een beperking sportschool Chon Gyung

Iedereen kan sporten

Een mentale of fysieke beperking is voor ons geen reden om niet te kunnen sporten. Onze dojo is rolstoelvriendelijk en onze trainers hebben ervaring met het les geven aan leden met fysieke en/of mentale beperkingen. Lees meer .....

cursus zelfverdediging »

cursus zelfverdediging tilburg drunen

Zelfverdediging en weerbaarheid

In samenwerking met www.zelfverdedigingslessen.nl geven wij diverse cursussen zelfverdediging en weerbaarheid op scholen, bedrijven, instellingen, etc. Naast bedrijven, geven wij ook cursussen aan particulieren. Voor meer informatie gaat u naar www.zelfverdedigingslessen.nl.


Onze Nederlands Kampioenen Hapkido »

Hapkido Chon Gyung Tilburg Drunen

Kampioenen

Hapkido Chon Gyung heeft goede resultaten geboekt op tijdens de Nederlandse kampioenschappen. Patrick+Syam Nederlands kampioen, Jean-Paul+Syam 2e plaats, Denis+Frank 2e plaats, Raevano + Diego 3e plaats, Anne + Patrick 3e plaats. Denis Nederlands kampioen verte sprong.

Anti pest clinic - bewustwording cursus »

stop pesten tilburg drunen

Weerbaarder worden

Pesten of eigenlijk gespest worden is iets wat heel veel invloed kan hebben op je verdere leven. Het is daarom belangrijk om daar in een vroeg stadium mee aan de slag te gaan. Onze clinic richt zich niet alleen op degene die gepest wordt, maar ook op de pesters. Meer informatie.


Onze laatste video's - YouTube

 • Hapkido training bij Chon Gyung. Wij bieden een complete vechtsport aan met veel verschillende technieken.

  Hier zie je bijvoorbeeld een aantal stoot- en traptechnieken.

  Bekijk het filmpje»

 • Een aantal leden van Hapkido Chon Gyung hadden meegedaan met de Nederlandse Kampioenschappen.

  Wij zijn trots op onze kampioenen!

  Bekijk het filmpje»

 • In samenwerking met www.zelfverdedigingslessen.nl geven wij cursussen zelfverdediging en weerbaarheid.

  Onze cursussen zijn zowel voor bedrijven als particulieren.

  Bekijk het filmpje »


Motivatie sportschool Chon Gyung

Aanmelden nieuwsbrief!

Klik hier om je aan te melden

Digital Newsletter